De opzet van de Wereldkeuken is door Jeannet en Radna van Stimens samen met Carine van COA bedacht om verbinding te creëren tussen de bewoners van het COA en de bewoners uit de buurt (de HEZE). Die opzet is inmiddels goed gelukt. Vanuit het COA hebben al veel verschillende  bewoners van het COA met veel plezier gerechten gekookt van het land van hun herkomst.

Keer op keer hebben de gasten hun dankbaarheid getoond. Regelmatig kregen 'de Koks' een luide ovatie na afloop.

 

 

Een heel bijzonder verhaal over verbinding is toch wel dat Abdullah en Mehmet, bewoners van het COA,  bijzonder fanatiek de Nederlandse taal machtig willen maken. Beiden zijn dan ook regelmatig bezoeker van de Graanhof om daar contact te hebben met Nederlandse bezoekers. Daarnaast bezoeken zij ook elke maandag het taalcafé. In dit 'café' hebben ze gesprekken met bezoekers die ook inwoners van Apeldoorn zijn. Het contact met de uit Indonesië afkomstige Leniana was het resultaat dat zij enkele weken geleden Indisch gekookt heeft. Zij werd die dag bijgestaan door Marcela. Zij is afkomstig uit Colombia en ook bezoekster van het taalcafé. Zij woont sinds enige tijd met haar man in Apeldoorn.

 

 

Marcella wilde ook graag een keer een maaltijd bereiden. Zij heeft op vrijdag 15 april 2022 het Colombiaanse gerecht AJIACO bereid met als toetje, gebakken banaan, roomijs met stroop. Het eten was weer bijzonder smakelijk en het is zeker voor herhaling vatbaar om vaker Colombiaanse gerechten te serveren.

 

 

 

 

 

Vrijdag 22 april 2022, midden tijdens de ramadan werd er toch gekookt voor de gasten. Voor mij was het voorbereiden en koken niet vervelend. Omdat de koks tijdens de ramadan niet voor zonsondergang eten, moest ik telkens de gaarheid en de smaak van de gerechten proeven!

Vrijdag 29 april 2022

Het was even zoeken naar een of meerdere koks om op vrijdag 29 april te koken. Zo tegen het einde van de ramadan was dat niet eenvoudig. Gelukkig werd er een kokin bereid gevonden om te koken. Voor de helpende handjes konden Abdullah en ik zelf zorgen. Helaas heeft de kokin op vrijdagochtend afgezegd. Er waren 15 reserveringen. Deze gasten wilden we niet teleurstellen. Het noodplan moest uit de lade gehaald worden. In 2016/20217 heb ik de koksopleiding voor volwassenen aan het ROC met een diploma afgerond. Dat kwam goed uit. Geholpen door Jeannet en Abdullah kon er toch voor 15 gasten een drie gangen menu bereid worden. Omdat ik zelf flink aan 'de bak' moest heb ik  geen foto's kunnen maken. Abdullah heeft er een paar van mij  aan de kookplaten en het hoofdgerecht gemaakt.

 

 

 

 

Het menu bestond uit;

Voorgerecht

Romige tomatensoep

Hoofdgerecht

Saltimbocca van kipfilet

Aardappelpuree

Snijbonen met ui

Komkommersalade

Tomaten balsamico

Dessert

Trifle van Bastogne bodem, mascarpone/ slagroom en kersen in gelei.