Vrijdag 27 mei 2022 werd er door Nasr, Hoesein en Alex een uitgebreide maaltijd gekookt.

 

Zowel door de gasten als de koks werd er genoten van de bereide gerechten.

Klik op de foto om te vergroten!

De helden van vrijdag 3 juni 2022 waren Shoaib en Mansour. Beide mannen zijn afkomstig uit Pakistan en verblijven in het COA lokatie Beekbergen. Zij hebben de moeite genomen om met bus naar Apeldoorn te komen om voor een groot aantal gasten te koken.

 

Links op de foto is Shoaib en rechts staat Mansour. Beiden zijn zeer bekwame koks en ze wisten in no time het Pakistaans gerecht Biryani te bereiden. Met de bijbehorende saus, bestaande uit Yogurt, knoflook, komijn, selderie en nog wat andere ingrediénten lieten de gasten het eten zich heerlijk smaken. Shoaib en Mansour hebben erg genoten en waren met recht trots op hun verrichte prestatie. Door omstandigheden zijn er geen foto's van de bereiding van het gerecht gemaakt. De foto hieronder, geplukt van internet, is identiek aan hetgeen geserveerd werd.

 

 

Op vrijdag 24 juni 2022 werd er gekookt door uit Iran afkomstige inwoners van Apeldoorn. In die week werd er een participatietour gehouden. Deze tour werd georganiseerd voor statushouders die een woning in Apeldoorn toegewezen hebben gekregen. De tour ging langs verschillende Ontmoetingscentra waar de deelnemers uitleg kregen over hetgeen er in de Ontmoetingscentra georganiseerd werd. Tijdens de uitleg over de Wereldkeuken, werd het deelnemend echtpaar David en Mahnaz erg enthousiast. Ze boden direct aan om voor de Wereldkeuken Iraanse gerechten te willen bereiden. Zo konden die vrijdag de gasten genieten van het lekkere eten welke in buffetvorm werd aangeboden.

Bibi en Marjam komen uit Afganistan en zijn ongeveer drie maanden geleden naar Nederland gehaald. Beiden hebben in Afganistan werkzaamheden voor de Nederlandse overheid verricht. In hun thuisland maakten zij dagelijks de warme maaltijd voor hun familie klaar. Zowel op vrijdag 8 juli en 15 juli hebben zij het bereiden van de gerechten voor de Wereldkeuken op zich genomen. Door de gasten werden beiden bijna gesmeekt om vaker te komen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op vrijdag 29 juli hebben Bibi en Marjam een Afghaanse vriendin meegenomen om te helpen met koken. Daarnaast was Ajnoja uit Kosovo aanwezig voor haar inburgeringscursus. Mahnaz kwam kennis maken en gaat binnenkort met haar man Davoud gerechten bereiden. Samen met Jeannet van Stimenz erbij waren er 6 vrouwen druk in de weer om een maaltijd op tafel te krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De wijze waarop de eieren bereid werden was voor mij compleet nieuw. In de pannen werden de eieren bovenop de inmiddels gekookte rijst gebroken. Met het deksel op de pan werden ze gegaard.

De graadmeter voor de smaken van de gerechten was deze dag mijn vrouw. Als gast was zij ook aangeschoven. Ik kan mij niet herinneren dat zij de laatste jaren twee keer eten heeft opgeschept tijdens een maaltijd. Met daarbij de wetenschap dat er door de koks (te) grote porties worden opgeschept kan het niet anders zijn dat het haar heerlijk heeft gemaakt. Overigens was dat ook mijn eigen ervaring en werd dat door de overige gasten bevestigd.

 

De drie Afgaanse dames hebben op vrijdag 5 en 12 augustus wederom hun kookkunsten gedeeld met de gasten.